LUCIOPERCA 2014

 TEGOROCZNY SANDACZ ZŁOWIONY

W tym roku Sandacz założył czapkę z pawim piórem, bowiem impreza miała oprawę folkową. Tej tematyce podporządkowana była dekoracja sceny oraz występy amatorów. Specjalnie na tę okoliczność w Gminnym Ośrodku Kultury zawiązał się zespół Słowianki, w skład którego weszły nasze wokalistki. Kolejny raz wysłuchaliśmy działający w Gliśnie zespół NO NAME, gościliśmy też zespół ALEPAK z Goleniowskiego Domu Kultury. Tradycyjnie przeprowadzono Konkurs Grillowania, w tym roku w jednej kategorii OPEN. Poza profesjonalnym jury powołane zostało „jury społeczne” spośród uczestników imprezy.  Przyznano trzy tytuły laureatów –  Radio Plus Gorzów, Towarzystwo Przyjaciół Lubniewic i Maria Grom z Jarnatowa. Folkowe jedzenie przygotowały miejscowe stowarzyszenia, nie zabrakło Szlaku Rękodzielników, wśród tej oferty pojawiły się działania warsztatowe- wyplatanie ze słomy, zdobienie tkanin metodą stempli oraz tkactwo. Wzorem ubiegłych lat Święto Sandacza zostało dofinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Terytorialnego (oraz ze środków budżetu państwa 10%) w ramach Programu Operacyjnego  Współpracy Transgranicznej Polska (województwo lubuskie)- Brandenburgia 2007-2013 w ramach Europejskiej Współpracy Transgranicznej.

Działania projektowe to nie wszystko, dzięki partnerstwu z Gminą Lubniewice mogliśmy przeprowadzić wybory Miss Lubniewic 2014. Odbiorcy podziwiać mogli urok starych samochodów, smakować wyśmienitą zupę rybną oraz wysłuchać koncertu zespołu Piersi.

A my już zastanawiamy się nad myślą przewodnią następnego Święta Sandacza. Do zobaczenia za rok.

plakat - sandacz - własciwy

REGULAMIN IMPREZY MASOWEJ

REGULAMIN TERENU IMPREZY MASOWEJ

REGULAMIN KONKURSU GRILLOWANIA SANDACZA

I SPRAWY OGÓLNE

1.Organizatorami konkursu są: Gminny Ośrodek Kultury „Pod Morwą” w Lubniewicach oraz Gmina Lubniewice.

2.Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o grillowaniu ryb oraz przyrządzaniu tradycyjnych, miejscowych potraw.

3.Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu potraw opartych na tradycji miejscowej.

4.Konkurs będzie przebiegał w jednej kategorii.

5.Konkurs odbędzie się 16 sierpnia 2014r. przy ulicy Zamkowej w Lubniewicach w trakcie trwania Święta Sandacza.

6.Nad prawidłowością przebiegu konkursu będzie czuwało jury powołane przez organizatorów.

 

II ZASADY UCZESTNICTWA

1.W konkursie może uczestniczyć 10 ekip w składzie maksymalnie trzyosobowym.

2.Uczestnikami konkursu będą zespoły wyłonione na podstawie kolejności zgłoszeń (druk do pobrania na stronie internetowej GOK-u).

3.Konkurs odbędzie się w godzinach 16.00 – 19.50.

4.Zwycięzcy (laureaci) otrzymają nagrody rzeczowe (o wartości min. 200 zł każda)

5.Zostanie przyznana także nagroda w kategorii „Potrawa publiczności”.

6.Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy.

7.Zgłoszenia drużyn należy przesyłać na e-mail: promocja@lubniewice.pl  do 31.07.2014r.

8.W sprawach merytorycznych prosimy o kontakt: promocja@lubniewice.pl   tel.  660274903.

 

III ZASADY KONKURSU

1.Przedmiotem konkursu jest wykonanie dania rybnego (z sandacza).

2.Danie powinno być wykonane w 10 porcjach.

3.Organizator zapewnia:

  • węgiel drzewny, brykiet  oraz podpałkę;
  • rybę (sandacz) o wadze ok. 1 kg – filet,
  • przyprawy, warzywa do ozdoby,
  • tacki aluminiowe, folię aluminiową,
  • miejsce wyposażone w stół oraz dwa krzesła.

4.Organizator dopuszcza użycie własnych przypraw oraz naczyń, na których zostanie zaprezentowana potrawa.

5.Każda ekipa powinna mieć ze sobą grill węglowy, deski do krojenia, narzędzia do krojenia, porcelanowe talerze lub półmiski (do zaprezentowania potrawy jury) oraz inny sprzęt konieczny do przygotowania wyjątkowej potrawy, np. skrobaczki do ryb, obieraczki do warzyw, tarki do warzyw itd.

6.Każda ekipa otrzymuje koszulki, w zależności od ilości zgłoszonych osób (max. 3 szt.), jedną zapaskę i jedną czapkę.

7.Na przygotowanie, grillowanie oraz serwowanie potraw uczestnicy konkursu mają 60 min.

8.Oceny potraw dokona jury oraz grupa degustatorów powołanych przez organizatorów. Ocenie podlegać będą:

  • smak potrawy;
  • wygląd potrawy i sposób podania;
  • związek potrawy z tradycyjną kuchnią miejscową.

 

IV POSTANOWIENIA KOŃCOWE

 1.Ilość ekip startujących – maksymalnie 10.

2.Jury wyłoni laureatów na podstawie łącznej ilości punktów.

3.Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu, nazw potraw oraz wykorzystywania zdjęć wykonanych podczas konkursu, w tym zdjęć osób i potraw.

4.Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na zakończenie konkursu, po rozstrzygnięciu przez jury. Nagrody i dyplomy zostaną wręczone na scenie o godzinie wskazanej przez organizatorów.

 

SANDACZ 2014 STARTUJE

 Rozpoczęliśmy realizację kolejnej edycji projektu, który zostanie dofinansowany przez Euroregion „Pro Europa Viadrina” w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska (województwo lubuskie)- Brandenburgia 2007- 2013 w ramach „Europejskiej Współpracy Terytorialnej”.  Punktem kulminacyjnym projektu będzie impreza w dniu 16 sierpnia. Zaoferujemy odbiorcom degustację zupy z sandacza , stoiska miejscowych stowarzyszeń, które przygotują rybne niespodzianki, konkurs grillowania sandacza prowadzony przez Wojciecha Charewicza- znanego dziennikarza, a z zamiłowania kucharza, myśliwego, globtrotera, historyka i szachisty oraz mistrza w grillowaniu ryb. Nie zabraknie występów wokalnych naszych miejscowych wykonawców oraz gości z Niemiec. Atrakcją będą konkursy dla publiczności, warsztaty rękodzieła, doskonała konferansjerka oraz zabawa taneczna . W tym roku sandacz założy strój ludowy, bo będzie „na folkowo”.O pozostałe atrakcje zadba Urząd Miasta, który jest naszym partnerem. Będzie się działo…

 

 

Stopka PL-BB

Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska (Województwo Lubuskie_ – Brandenburgia 2007-2013, Fundusz Małych Projektów i Projekty Sieciowe Euroregionu Pro Europa Viadrina oraz z budżetu państwa „Pokonywać granice poprzez wspólne inwestowanie w przyszłość”

KARTA ZGŁOSZENIA – konkurs GRILLOWANIA SANDACZA 2014r.

IMG_4017 IMG_4018 IMG_4019 IMG_4020 IMG_4023 IMG_4024 IMG_4029 IMG_4030 IMG_4034 IMG_4037 IMG_4041 IMG_4057 IMG_4069 IMG_4071 IMG_4074 IMG_4077 IMG_4078 IMG_4086 IMG_4096 IMG_4099 IMG_4102 IMG_4107 IMG_4111 IMG_4116 IMG_4130 IMG_4142 IMG_4143 IMG_4144 IMG_4146 IMG_4151 IMG_4157 IMG_4163 IMG_4173 IMG_4174 IMG_4176 IMG_4184 IMG_4224 IMG_4233 IMG_4237 IMG_4248 IMG_4252 IMG_4263 IMG_4281 IMG_4293